جو بایدن به دنبال افزایش فشار بر تحریم ها علیه ایران + جزئیات مهم
دولت و مجلس در پی تداوم دعواهای سیاسی خود، با فرا رسید انتهای ماه بهمن، هنوز تکلیف مهمترین سند پولی و مالی سالانه کشور را مشخص نکردند تا آینده اقتصاد ایران، در ابهام بیشتری فرو برود.
جو بایدن سیاستمدار آمریکایی و رئیس جمهور فعلی آمریکا است.جو بایدن متولد 20 نوامبر سال 1942 است جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در فرایند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، چند بار به صراحت اعلام کرد که در صورت پیروز شدن در انتخابات، به برجام بازمیگردد. برخلاف تصور رئیس جمهور و برخی مسئولان ارشد دولتی، جو بایدن نمی تواند تمام تحریمهای اعمال شده از سوی ترامپ پس از خروج از برجام را به راحتی لغو کند زیرا برخی از این تحریمها مثل تحریم بانک مرکزی و شرکت ملی نفت با برچسب تروریستی، با استناد به قانون کاتسا شکل گرفته و جو بایدن اختیار لغو آن را ندارد.
جو بایدن قصد فشار بیشتری علیه ایران دارد
با توجه به اینکه روزهای پایانی سال هم به سرعت سپری میشوند و هنوز تکلیف لایحه بودجه مشخص نیست، به نظر میرسد که بازخوانی اقتصاد سیاسی مندرج در لایحه بودجه، یکی از قطبنماهای گشایش مسیر پیش رو باشد. علی قنبری، استاد دانشگاه و معاون سابق وزیر صمت در گفتوگو با گسترش نیوز، نسبت به تبعات پولی این آشفتگی هشدار داد.
قنبری در پاسخ به پرسشی مبنی بر چگونگی کاربست سیاست پولی مدون برای امور جاری کشور در سال آینده اظهارکرد: فعلا هیچ کس از آینده پولی ایران خبر ندارد! حتی دولت و مجلس که بیشترین سر و کار را با لایحه بودجه دارند، هنوز نسبت به این امر حیاتی، رویکرد خود را معین نکردهاند. این رفتار تبعات بسیار ناگواری دارد که اثر خودش را حتی در کوتاه مدت، بر جیبها و سفرههای مردم خواهد گذاشت و معیشت مردم از بیانضباطی پولی حاصل از این ماجرا، در تنگنای بیشتری قرار خواهد گرفت.
واردات کالاهای اساسی در هاله ابهام
وی افزود: متاسفانه دولت باید چند چالش مهم را تا پیش از پایان سال تعیین تکلیف کند اما تا الان از آن طفره رفته است. هنوز کسی خبر ندارد که در سال آینده خرید تضمینی محصولات کشاورزی در دستور کار قرار خواهد داشت و یا باید به فکر واردات گندم و سایر نهادههای مهم کشاورزی و دامی باشیم؛ مشخص نیست که برای واردات کالای اساسی مورد نیاز مردم، چه تدبیری اندیشیده شده و آیا دلار ۴۲۰۰ تومانی مبنای واردات این کالاها خواهد بود یا رقم دیگری برای این واردات در نظر گرفته میشود.
مجلس و دولت همکاری کنند
نماینده پیشین مجلس اظهارکرد: در تمامی سالهایی که در دولت و مجلس حضور داشتم و حتی پس از آن، فقط یک یا دو سال، کلیات بودجه مورد تایید مجلس قرار نگرفت و قوا همواره در همکاری با یکدیگر بودند و در آن زمان آربیتراژ اعداد موجود در لایحه با نظرات کمیسیون تلفیق مجلس، تا این اندازه بالا نبود! با این حال اگر دولت بر لایحه خود پافشاری کند، این لایحه دچار سردرگمی بیشتری خواهد شد و کشور را وارد یک بن بست پولی و حتی مالی میکند.
تعیین نرخ ارز در دستور کار قوا باشد
این استاد دانشگاه خاطرنشان ساخت: دولت و مجلس نباید نسبت به مالیاتهای کشور در سال آینده بیتفاوت باشند. همچنین هرچه سریعتر باید تکلیف نرخ ارز مشخص شود و عدم تعیین این موارد به علاوه عدم تعیین نرخ حداقل دستمزد برای سال آینده، میتواند به یکسری بحرانهای اقتصادی و سیاسی از سطح بنگاههای اقتصادی تا حتی کف خیابان کشیده شود که به هیچ وجه به صلاح مملکت نیست.
بایدن به دنبال تداوم فشار بر ایران
علی قنبری در پایان یادآور شد: اکنون که در شرایط جنگ اقتصادی قرار داریم و دولت، خوب یا بد، سکاندار کشتی اقتصاد کشور است، باید مجلس هم دعواهای سیاسی و ملاحظات انتخاباتی را کنار بگذارد و هرچه سریعتر این لایحه را قبل از به اتمام رسیدن سال، تعیین تکلیف کند. حتما همه دیدند که دولت بایدن هم به دنبال تداوم و استفاده از فشارهای تحریمی زمان ترامپ بر ملت ایران است و ما باید بتوانیم با در نظر گرفتن این موارد، تکلیف خودمان را با سیاستهای پولی و مالی مشخص کنیم تا خدای ناکرده در دام تورم و آشفتگی پولی بیشتر نیفتیم.
جو بایدن گفت نه!
امتناع امریکا از لغو تحریمهای ایران با هدف آغاز مذاکرات دو جانبه موجب شد تا قیمت جهانی نفت به بالاترین حد در یکسال گذشته برسد و در بازار آزاد تهران نیز هر دلار امریکا در اوج ۲۷ روز گذشته خود معامله شود.
جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده در گفتوگوی روز یکشنبه با شبکه سیبیاس گفت که کشورش حاضر نیست برای بازگرداندن ایران به میز مذاکره تحریمها را لغو کند. در مقابل علی خامنهای، رهبر ایران نیز تاکید کرد که بازگشت ایران به تعهدات هستهای مندرج در برجام منوط به لغو تحریمهای امریکا علیه ایران است و تهران پس از راستیآزمایی این اقدام ایالات متحده به تعهدات برجامی خود باز خواهد گشت.
جو بایدن قیمت نفت را بالا کشید
تحلیلگران معتقدند جدال کلامی رهبران ایران و امریکا برای بازار جهانی نفت حامل این پیام بوده که بازگشت نفت ایران به بازارهای جهانی به سرعت و در مقیاس بالا در کوتاه مدت میسر نیست. این پیام در کنار امیدواریهای موجود در خصوص بهبود شرایط اقتصادی امریکا و اروپا با وجود پیشرفت واکسیناسیون عمومی کرونا موجب شد تا قیمت هر بشکه نفت پایه برنت در جریان معاملات روز دوشنبه با عبور از مرز ۶۰ دلار به بالاترین حد از ژانویه سال گذشته تا کنون رسید.