کد خبر : 28047 / /
/

توقیف خودرو یکی از اتفاقاتی است که می‌تواند روز شما را به‌کلی خراب کند. مراجعه به محل پارک خودرو و دیدن جای خالی آن یکی از بدترین اتفاقاتی است که می‌تواند برای هر راننده‌ای بیفتد. در چنین حالتی معمولاً هر کسی بعد از بررسی دقیق خیابان و اطمینان از محل دقیق پارک خودروی توقیف شده، با پلیس 110 تماس می‌گیرد تا گزارش سرقت ثبت کند؛ اما معمولاً متوجه می‌شود که خودرو زیر تابلوی پارک ممنوع قرار داشته و باید به دنبال استعلام توقیف خودرو برود. البته پارک کردن در محدوده پارک ممنوع تنها یکی از دلایل توقیف خودرو محسوب می‌شود.

 

همراه مکانیک در مطلبی به بررسی کامل موضوع توقیف خودرو پرداخته‌است و ما در اینجا این مطلب مفید راه منتشر کرده‌ایم تا با آگاهی از آن، ریسک توقیف خودروی خود را تا حد ممکن کاهش دهید و با روش‌های استعلام دلیل توقیف خودرو و نحوه رفع توقیف نیز آشنا شوید.

 

 

چند نوع توقیف خودرو وجود دارد؟

شاید در نگاه اول سؤال بالا کمی عجیب به نظر برسد؛ چون ملموس‌ترین تجربه ما از توقیف خودرو انتقال آن با جرثقیل به پارکینگ است. به غیر از این روش، یک روش دیگر با نام توقیف قانونی هم برای توقیف خودرو وجود دارد که در این روش مالک می‌تواند همچنان از خودروی خود استفاده کند، اما حق فروش آن را ندارد. این روش معمولاً برای توقیف خودرو برای مهریه به کار می‌رود و به آن توقیف خودرو به‌صورت سیستمی هم می‌گویند.

رایج‌ترین روش توقیف خودرو هم همان توقیف فیزیکی است که معمولاً به دلیل ارتکاب برخی از جرایم راهنمایی‌ورانندگی و دلایلی که در بخش بعد با آن‌ها آشنا می‌شوید رخ می‌دهد.

یک روش دیگر توقیف خودرو هم وجود دارد که به آن توقیف پلاک می‌گویند. زمانی که شاکی تنها اطلاعات پلاک خودروی شخص موردنظر را داشته باشد، از پلاک شکایت می‌کند و در صورت داشتن سند محکم می‌تواند خودرو را توقیف کند. با استعلام دلیل توقیف خودرو می‌توان به دلیل شکایت از پلاک و توقیف آن پی برد.

 

 

دلایل توقیف خودرو کدامند؟

9 دلیل برای توقیف خودرو وجود دارد که آگاهی از آن‌ها به شما کمک می‌کند تا از این اتفاق جلوگیری کنید:

 

 

  1. پارک در محل توقف مطلقاً ممنوع

رایج‌ترین دلیل انتقال خودرو به پارکینگ همین پارک در محل توقف مطلقاً ممنوع است که بسیاری از رانندگان بدشانس و بی‌توجه به علائم رانندگی، پس از استعلام توقیف خودرو تازه به حضور تابلوی مخصوص آن در محل پارک خودروی خود پی می‌برند. جریمه توقیف خودرو به این دلیل حدود 42 هزار تومان است که هزینه پارکینگ، استعلام خلافی، جرثقیل، عوارض شهرداری و ... هم به آن اضافه می‌شود.

  1. جرح و فوت بر اثر تصادف

در تصادفاتی که منجر به زخمی شدن یا فوت می‌شوند و طرف آسیب‌دیده عابر پیاده است، پلیس خودروی متخلف را تا زمان تعیین حکم قضایی توقیف و به پارکینگ منتقل می‌کند. اگر هم 2 خودرو با یکدیگر تصادف کرده باشند، هر دو توقیف می‌شوند. در چنین حالتی معمولاً توقیف خودرو توسط کلانتری صورت می‌گیرد.

  1. دستور مقام قضایی

زمانی که مالک با خودروی خود جرمی مرتکب شود یا به شخصی بدهکار باشد و به این دلایل برای او پرونده قضایی تشکیل شود، قاضی بر اساس شواهد حکم توقیف خودرو را صادر می‌کند و معمولاً توقیف خودرو توسط اجرای احکام صورت می‌گیرد و حتی ممکن است توقیف خودرو در پارکینگ منزل انجام شود. البته این اتفاق در صورتی می‌افتد که شاکی درخواست توقف فیزیکی خودرو را داده باشد؛ در غیر این صورت توقیف فقط قانونی خواهد بود و امکان معامله خودرو وجود ندارد.

در چنین حالتی وقتی استعلام دلیل توقیف خودرو را می‌گیرید معمولاً با دلایل زیر روبرو شوید:

  • توقیف خودرو برای مهریه

  • توقیف خودرو به علت بدهی

  • توقیف به دلیل شکایت از پلاک (با شاکی خصوصی یا دولتی)

  • توقیف به دلیل تصادف منجر به جرح و فوت و متواری شدن از صحنه تصادف

  • توقیف به دلیل عدم پرداخت مالیات خودرو

 

 

  1. همراه نداشتن مدارک ضروری مثل بیمه شخص ثالث، کارت خودرو و گواهینامه

طبق قانون، به ‌همراه داشتن مدارک ضروری خودرو شامل بیمه‌نامه شخص ثالث، کارت خودرو و گواهینامه در حین رانندگی الزامی است. بنابراین در صورتی‌که خودرویی مرتکب تخلف شده و پلیس راهور مدارک را مطالبه کند و راننده هیچ‌یک از مدارک فوق را به همراه نداشته باشد، توقیف خودرو توسط پلیس راهور صورت می‌گیرد.

درصورتی‌که راننده اصلاً گواهینامه نداشته باشد یا خودرو فاقد بیمه شخص ثالث باشد، به غیر از توقیف خودرو جرایم دیگری هم شامل حال مالک و راننده خودرو خواهد شد که ممکن است به توقیف خودرو توسط کلانتری هم ختم شود؛ چون جرایمی مثل نداشتن گواهینامه جنبه قضایی هم دارد.

در چنین حالتی برای اطلاع از آدرس پارکینگی که خودرو به آن منتقل شده، باید نسبت به استعلام توقیف خودرو اقدام کنید.

 

 

  1. خلافی بالای یک میلیون تومان

در حال حاضر سقف مجاز جمع خلافی خودرو یک میلیون تومان است و در صورتی‌که مبلغ جریمه خودرو از این عدد عبور کند، پلیس راهنمایی‌ورانندگی طبق قانون وظیفه دارد تا مبلغ جریمه را به مالک خودرو یادآوری کند. در صورتی‌که از تاریخ ابلاغ یک ماه بگذرد و مالک خودرو همچنان از پرداخت مبلغ خلافی خودداری کند؛ خودرو توقیف و به پارکینگ منتقل می‌شود.

در این حالت توقیف خودرو توسط پلیس راهور و در اولین مواجهه با خودروی متخلف انجام می‌شود. البته ممکن است خودروی شما در محل توقف‌ممنوع، حریم ایستگاه اتوبوس و تاکسی، خط‌کشی عابر پیاده یا به‌صورت دوبل پارک شده باشد و پلیس هنگام قراردادن جریمه متوجه خلافی بالای آن شود. در این صورت باید با استعلام توقیف خودرو به دلیل آن پی ببرید.

 

 

 

 

  1. ارتکاب برخی از تخلفات رانندگی به‌صورت هم‌زمان

در صورتی‌که راننده خودرو 2 مورد از جرائم زیر را به‌صورت هم‌زمان انجام دهد، خودروی وی توقیف خواهد شد:

  • انجام حرکات نمایشی و مارپیچی

  • سرعت بیشتر از حد مجاز

  • سبقت غیرمجاز خصوصاً در راه‌های دوطرفه

  • عبور از چراغ قرمز

  • تجاوز به چپ از محور راه

  • رانندگی بر خلاف جهت در خیابان یک‌طرفه

  • توقف در محل پارک ممنوع

  • توقف در پیاده‌رو

 

 

  1. رانندگی در حالت مستی یا مصرف مواد روان‌گردان

در صورتی‌که راننده در حالت مستی یا عدم تعادل حاصل از مصرف مواد مخدر و روان‌گردان توسط پلیس متوقف و پس از انجام آزمایشات لازم جرم وی محرز شود، خودرو توقیف و به مراجع قانونی معرفی می‌شود. این جرائم هم مثل نداشتن گواهینامه جنبی قضایی دارند و ممکن است به توقیف خودرو توسط اجرای احکام ختم شوند.

 

 

  1. رانندگی با پلاک مخدوش یا نامعتبر

طبق قانون رانندگی با هر نوع وسیله نقلیه فاقد شماره پلاک یا پلاک غیرمجاز و مخدوش ممنوع است و پلیس راهنمایی رانندگی در صورت مواجهه با این خودروها موظف به توقیف و انتقال آن‌ها به پارکینگ است. ترخیص و رفع توقیف این خودروها فقط در صورت تعویض پلاک و ارائه تعهدنامه امکان‌پذیر است.

البته اگر پلاک خودروی شما در تصادف مشکل پیدا کرده باشد و پلیس راهور به شما مجوز تردد بدون پلاک موقت داده باشد، خودروی شما به این دلیل توقیف نمی‌شود و در صورت انتقال به پارکینگ در این شرایط، باید با استعلام توقیف خودرو به دلیل آن پی ببرید.

 

 

  1. توقیف خودرو به علت کشف حجاب

در حال حاضر برای کشف حجاب در خودرو تا 3 بار پیامک ارسال می‌شود که پیامدهای هر کدام از این پیامک‌ها با یکدیگر متفاوت است:

  • در پیامک بار اول، فقط به فرد تذکر داده می‌شود و در انتهای آن لینکی قرار دارد که مالک خودرو می‌توان از طریق آن اعتراض کند.

  • در پیامک بار دوم به مالک 15 روز مهلت داده می‌شود که برای دادن تعهد به پلیس امنیت اخلاقی مراجعه کند. در این 15 روز هم خودرو توقیف خودرو به‌صورت سیستمی صورت می‌گیرد و مالک از نقل‌وانتقال آن در این مدت محروم می‌شود. در صورت عدم مراجعه برای تعهد، توقیف سیستمی به توقیف فیزیکی تبدیل می‌شود.

  • در پیامک سوم از مالک خواسته می‌شود که منتظر تماس مأموران پلیس بماند و برای توقیف خودرو به علت کشف حجاب، یکی از روش‌های انتقال به پارکینگ یا توقیف خودرو در پارکینگ منزل با قفل چرخ را انتخاب کند.

 

 

 

 

چطور استعلام توقیف خودرو را بگیریم؟

برای استعلام توقیف خودرو چندین راه وجود دارد که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شوید:

1) استعلام توقیف خودرو با شماره پلاک

2) تماس با پلیس 110

3) استعلام توقیف خودرو انلاین

4) استعلام توقیف خودرو با کد ملی

برای اطلاع از جزئیات هرکدام از این روش‌ها، به‌علاوه مدارک لازم جهت ترخیص خودرو، به نشانی اینترنتی hamrah-mechanic.com/mag/release-impounded-car/ در سایت همراه مکانیک مراجعه کنید.

 

ارسال نظر

خبرگزاری نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند. لطفا از نوشتن نظرات خود به لاتین (فینگیلیش ) خودداری نمایید توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت و منفی استفاده کنید.