کد خبر : 15020 / /
/

ند پرایس سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا در نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به سوالی درباره توقف مذاکرات وین و تاثیر درخواست جدید روسیه بر روند این مذاکرات گفت که راب مالی رئیس هیات مذاکره‌کننده واشنگتن و تیم او برای مشورت به واشنگتن بازگشته‌اند.

مذاکرات وین متوقف شد. مذاکرات وین تحت تأثیر درخواست جدید روسیه متوقف ماند. مذاکرات وین اما به نتیجه نهایی نزدیک است. مذاکرات وین در مراحل پایانی خود قرار دارد. هماهنگ‌کننده مذاکرات وین در توییتی تاکید کرد که موفقیت در مذاکرات وین هرگز تضمین شده نیست.

مذاکرات وین| به حصول توافق نزدیکیم

پرایس با اشاره به اینکه مذاکرات میان ایران وآمریکا به صورت غیرمستقیم برگزار می‌شود، افزود: پس از یازده ماه مذاکره به تدریج توانستیم به این موضوعات اندک برسیم که سخت‌ترین مسائل (در این مذاکرات) هستند. این‌ها موضوعات پیچیده و چالش‌برانگیزی هستند. با این حال، ما هنوز بر این باوریم که به حصول توافق احتمالی نزدیک هستیم.

 ند پرایس سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا در نشست خبری هفتگی خود در پاسخ به سوالی درباره توقف مذاکرات وین و تاثیر درخواست جدید روسیه بر روند این مذاکرات گفت که راب مالی رئیس هیات مذاکره‌کننده واشنگتن و تیم او برای مشورت به واشنگتن بازگشته‌اند.

بنابر گزارش وب سایت وزارت امورخارجه آمریکا، وی ادامه داد: آنها به پایتخت بازگشته‌اند چون پیش از این نیز گفته‌ایم که این، مذاکرات پیچیده‌ای است. ما هنوز در حال کار بر روی تعداد کمی،  تعداد بسیار کمی از موضوعات باقی‌مانده هستیم که بدون شک مسائل دشواری هستند.

پرایس با اشاره به اینکه مذاکرات میان ایران وآمریکا به صورت غیرمستقیم برگزار می‌شود، افزود: پس از یازده ماه مذاکره به تدریج توانستیم به این موضوعات اندک برسیم که سخت‌ترین مسائل (در این مذاکرات) هستند. این‌ها موضوعات پیچیده و چالش‌برانگیزی هستند. با این حال، ما هنوز بر این باوریم که به حصول توافق احتمالی نزدیک هستیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی آمریکا همچنین گفت: اکنون زمان آن است که تمام طرف‌ها از خود جدیت نشان دهند. ما برای بازگشت به اجرای کامل برجام می‌توانیم و می‌بایست به یک فهم مشترک برسیم اما زمان کمی برای انجام آن وجود دارد.

وی در ادامه تلاش کرد توپ را به زمین ایران و روسیه بیندازد و ‌گفت: همان‌طور که جوزپ بورل گفته است، ما (به حصول توافق) نزدیک هستیم اما عوامل خارجی هم هستند که اکنون در این مذاکرات مداخله می‌کنند. هیات‌ها به پایتخت‌هایشان بازگشته‌اند و تهران و مسکو نیز باید تصمیمات خود را بگیرند.

پرایس تصریح کرد: اگر اراده سیاسی در آنها وجود داشته باشد، اگر جدیت داشته باشند سپس ما همچنان مطمئن هستیم که می‌توانیم در یک زمان نسبتاً کوتاه به بازگشت متقابل به پایبندی (به برجام) برسیم.

مذاکرات وین| روسیه و ایران مسئول به نتیجه نرسیدن؟

وی در پاسخ به این سوال که “آیا واشنگتن نباید هیچ تصمیمی بگیرد؟” باز هم ایران و روسیه را مسئول به نتیجه رسیدن مذاکرات دانست و از ارائه پاسخ درست به آن طفره رفت.

این دیپلمات آمریکایی درباره درخواست جدید روسیه گفت: همان‌طور که پیش‌ از این گفته‌ایم تحریم‌های جدید روسیه به‌طور قطع هیچ ارتباطی با برجام ندارد. در واقع نباید هیچ ارتباطی با اجرای احتمالی برجام داشته باشد. ما قصد نداریم هیچ چیزی در ارتباط با این تحریم‌ها به روسیه بدهیم، نیازی هم به این کار وجود ندارد. برای رسیدن به یک توافق موفقیت‌آمیز درخصوص بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام، هیچ چیزی لازم نیست.

به گزارش ایسنا، با آغاز حمله روسیه به اوکراین در دو هفته گذشته و اعمال بی سابقه‌ترین تحریم‌های یک‌جانبه و چند جانبه علیه روسیه از سوی آمریکا و کشورهای اروپایی، مسکو با این ادعا که بخشی از تحریم‌ها بر تعهدات روسیه در چارچوب برجام تاثیر می‌گذارد، درخواست های جدیدی را برای مستثنی شدن از تحریم‌های آمریکا مطرح کرد.

موضوع درخواست های جدید روسیه تحت عنوان "عوامل خارجی" خیلی سریع در ادبیات مقامات حاضر در مذاکرات وین جا گرفت. این در حالی بود که از همان شروع جنگ روسیه و اوکراین بسیاری از تحلیل‌گران بر این مساله تاکید کردند که جدای از محتوای مذاکرات و چالش‌های میان ایران و آمریکا بر سر بازگشت به برجام، این موضوع تاثیر بسیاری بر مذاکرات خواهد داشت تا جایی که ممکن است سرنوشت مذاکرات را با ابهامی جدی رو به رو کند.

مقامات ایران نیز در رابطه با مواضع اخیر روسیه تأکید کردند، چیزی نباید مانع از اجرای مفاد توافق احتمالی در وین باشد و در این زمینه باید مفاد توافق احتمالی، برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ باید مبنا قرار گیرد. ایران معتقد است منافع ملی و حقوق ملت ایران تنها عامل تعیین‌کننده موضع تهران در مذاکرات بوده و خواهد بود.

آخرین اخبار از مذاکرات وین

مذاکرات وین باز هم متوقف شد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اعلام این خبر، عوامل خارجی را دلیل وقفه مذاکرات قلمداد کرد. بسیاری از کارشناسان منظور از عوامل خارجی را تقاضای اخیر روسیه می‌دانند. با این حال سخنگوی وزارت خارجه از یک بازگشت نهایی خبر داد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از وقفه در مذاکرات وین به دلیل عوامل خارجی خبر داد.

جوزپ بورل در توئیتی نوشت: متن نهایی اساسا آماده و روی میز است. به‌عنوان هماهنگ‌کننده من و به همراه تیمم به ارتباط با همه اعضای برجام و آمریکا برای غلبه بر وضعیت فعلی و انعقاد توافق ادامه خواهیم داد.

پیش از این استفانی لیشتنشتاین، خبرنگار پولتیکو، اعلام کرد که مذاکرات به دلیل درخواست دقیقه نودی روسیه برای تضمین، به بن بست خورده و به احتمال زیاد فردا موقتا مذاکرات متوقف می‌شود.

عباس اصلانی، خبرنگار اعزامی خبرگزاری دولتی ایرنا به وین، نیز عوامل خارجی را اشاره ضمنی به تقاضای اخیر روسیه خواند.

علی واعظ، تحلیلگر مسائل بین‌المللی، نیز در کلاب‌هاوس، تنها دلیل به بن‌بست رسیدن مذاکرات وین را درخواست تضمین روسیه خواند. به اعتقاد او روسیه به دلیل کاهش قیمت نفت پس از احیای برجام و متمرکزشدن آمریکا و اروپا روی بحران اوکراین تمایلی به بازگشت برجام ندارد.

 عامل خارجی در کار نیست؟

با این حال سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه، تلویحا این موضوع را رد کرد. او طی توئیتی نوشت: هیچ عامل خارجی بر اراده مشترک ما برای پیشبرد توافق جمعی تاثیر نمی‌گذارد.

خطیب‌زاده همچنین نوشت که مکث در گفتگوهای وین می‌تواند یک حرکت برای حل هر مشکل باقی‌مانده و یک بازگشت نهایی باشد.

سیدمحمد مرندی، مشاور تیم مذاکره‌کننده، نیز در توئیتی اعلام کرد که «دزدی دریایی آمریکا و مصادره دو کشتی با محموله نفتی ایران، باقی ماندن نام‌های تروریستی، خواسته‌‎های جدید آمریکا و همچنین عدم خروج بیشتر شرکت‌ها و افراد از تحریم‌های «فشار حداکثری» مشکلات کلیدی هستند که باید برطرف شوند.».

البته در بین این وقفه‌ها رایزنی دوجانبه علی باقری، مذاکره‌کننده ارشد ایران، و انریکه مورا، هماهنگ‌کننده گفتگوها، آغاز شد.

سکته در مذاکرات وین

سه کشور اروپایی در بیانیه‌ای مشترک از ایران خواستند تا برای بازگشت از کاهش تعهدات برجامی‌اش آماده شود.

 در بیانیه مشترک تروئیکای اروپایی به شورای حکام آژانس اتمی درخصوص ایران آمده است: فرانسه، آلمان و انگلیس از گروسی، مدیرکل آژانس اتمی به خاطر آخرین گزارشش و آپارو، معاون مدیرکل برای ارائه اطلاعات فنی تشکر می‌کنند. ما از آژانس به دلیل گزارش‌هایش علی‌رغم محدودیت‌های وضع شده علیه فعالیت‌هایش در ایران قدردانی و حمایت خود از استقلالش را ابراز می‌کنیم.

در این بیانیه عنوان شده است: ما با نگرانی ملاحظه کردیم که ایران از زمان برگزاری آخرین نشست شورای حکام در ماه نوامبر به فعالیت‌هایش در زمینه توسعه فعالیت‌های هسته‌ای از طریق افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده و انجام فعالیت‌هایی که منجر به دستیابی به دانش دائمی و غیرقابل بازگشت می‌شود، ادامه داده است. برنامه هسته‌ای ایران تا به حال تا بدین حد پیشرفته نبوده است و جامعه بین‌المللی را تا سطح بی‌سابقه‌ای در خطر قرار می‌دهد. ایران از زمان برگزاری آخرین نشست شورا تقریبا ذخایر اورانیوم با غنای بالا را دوبرابر کرده است.

چراغ سبز آمریکا برای رفع تحریم ها/ به آمریکا نفت صادر کنید!

تروئیکای اروپایی در این بیانیه ذکر کردند: ایران به ذخیره اورانیوم با غنای ۲۰ درصد ادامه داد و از زمان برگزاری آخرین جلسه شورا فعال‌سازی آبشاری از سانتریفیوژهای پیشرفته IR-۶ در تاسیسات زیرزمینی فوردو را آغاز کرده است. ایران هیچ توجیه غیرنظامی پذیرفتنی برای غنی‌سازی ۲۰ و ۶۰ درصدی ندارد و تولید اورانیوم با غنای بالا برای کشور بدون برنامه تسلیحاتی بی‌سابقه است. انباشت اورانیوم با غنای ۲۰ و ۶۰ درصد زمان مورد نیاز ایران برای رسیدن به اولین سلاح هسته‌ای را بیش از پیش کاهش می‌دهد. برنامه تحقیقات و توسعه ایران و استفاده مفصل از سانتریفیوژهای پیشرفته توانایی‌های غنی‌سازی این کشور را به طور دائم ارتقا داده است. این بدان معناست که تنش‌زایی‌های مداوم ایران دارد ارزش‌های عدم اشاعه هسته‌ای برجام به طور غیرقابل بازگشتی کاهش می‌دهد.

در این بیانیه آورده شده است: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز برای بیش از یک سال از زمانی که ایران اجرای توافقات نظارتی و راستی‌آزمایی در برجام را متوقف کرده و اجرای پروتکل الحاقی را به تعلیق درآورده، از دسترسی حیاتی به اطلاعات سانتریفیوژها و مولفه‌های سازنده آن محروم بوده است. آژانس گزارش داده که فعالیت‌های نظارتی و راستی‌آزمایی به شدت تحت تاثیر تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات هسته‌ای‌یش ذیل برجام قرار گرفته است.

سه کشور اروپایی اظهار کردند: تروئیکای اروپایی به مدت یازده ماه در مذاکرات گسترده با ایران شرکت داشته است. ما به نهایی کردن توافقی که به نگرانی‌های مبرم و فوری عدم اشاعه هسته‌ای ما رسیدگی می‌کند، برنامه هسته‌ای ایران را به حدود برجامی‌اش بازمی‌گرداند و تدابیر شفاف‌سازی برجامی و اجرای پروتکل الحاقی توسط ایران را محقق می‌سازد نزدیک هستیم. سرعت پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران بدان معناست که این توافق نمی‌تواند به طور نامحدود بر روی میز باقی بماند. پنجره فرصت درحال بسته شدن است. ما از تمامی طرفین می‌خواهیم که هم‌اکنون تصمیمات لازم برای بستن توافق را اتخاد کنند. ما همچنین از روسیه می‌خواهیم که شروط فرعی برای نهایی شدن توافق تعیین نکند.

آلمان، انگلیس و فرانسه در این بیانیه گفتند: ما قویا از ایران می‌خواهیم که از هرگونه تنش‌زایی جدید خودداری کند و فورا به تمامی فعالیت‌های مرتبط با دگرش اورانیوم با غنای بالا که تبعاتی عملی برای بازگشت به حدود برجامی خواهند داشت، خاتمه دهد. ما از ایران می‌خواهیم که آماده اتخاد گام‌هایی جهت اجرای مجدد برجام شود. ایران باید اول تولید اورانیوم با غنای بالا  و هر غنی‌سازی بالاتر از حدود برجامی را متوقف کند؛ دوم آماده کنار گذاشتن تمامی ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده‌اش که از حدود برجام فراتر می‌رود باشد؛ سوم توانایی‌های غنی‌سازی به حدود توافق شده بازگرداند؛ چهارم به تمامی فعالیت‌های مرتبط با تولید اورانیوم فلزی خاتمه دهد و پنجم شفاف‌سازی کامل داشته باشد و همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را از سربگیرد.

فوری/ علت رشد انفجاری بیت کوین مشخص شد

در انتهای بیانیه تروئیکای اروپایی آمده است: ما تاکید داریم که ایران باید با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همکاری داشته باشد و به آژانس اجازه احیای پیوستگی اطلاعات درخصوص برنامه هسته‌ایش را صادر و توانایی آژانس جهت تداوم راستی‌آزمایی و نظارت را تقویت کند تا آژانس بتواند تضمین‌های کامل و موثری درخصوص ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران به جامعه بین‌المللی ارائه دهد. ما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به دلیل گزارش‌دهی با حفظ اصل بی‌طرفی و اجرای شدید و منصفانه تعهدش که از سوی شورای امنیت سازمان ملل به این آژانس محول شده تقدیر و مدیرکل آژانس را ترغیب می‌کنیم که شورا را درجریان پیشرفت‌ها درخصوص نظارت و راستی‌آزمایی از تمامی جوانب در ایران قرار دهد. ما از انتشار عمومی آخرین گزارش فصلی آژانس درخصوص فعالیت‌های نظارتی و راستی‌آزمایی در ایران استقبال می‌کنیم.

ارسال نظر

خبرگزاری نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند. لطفا از نوشتن نظرات خود به لاتین (فینگیلیش ) خودداری نمایید توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت و منفی استفاده کنید.